BOEKEN HART

25/09/2013 at 20:02

Liefde is alles

Veel boeiend volk vandaag, op The World Congress of Love in Bozar. Buitenlandse kleppers als Andreas Bartels, Duits neurobioloog (Wist u dat geitjes die door schapen worden geadopteerd, later als partner ook naar een schaap zoeken?) en Emil Ng Man Lun, felgeroemd Chinees ere-hoogleraar (die pleit voor de opname van ‘liefdeslessen’ in het schoolcurriculum en de nieuwe openheid in zijn land omtrent seks en relaties illustreerde met foto’s van ‘Sex culture festivals ‘ en ‘Match making days’ in shopping malls).

Daarnaast waren er ook belangwe1291471_10200853549125868_1521331896_okkende Belgische gasten als Thomas d’Ansembourg (graaf, voormalig advocaat en psychotherapeut, die zorgde voor een intiem, meditatief moment) en Paul Verhaeghe (auteur van ‘Identiteit’, en duidelijk meer een bedreven schrijver dan een performer). Leo Bormans, auteur van ‘The World Book of Love’ en samen met uitgeverij Lannoo de organisator van dit evenement, bleek dan wel weer een begenadigd spreker. Hij praatte het geheel met een ongeziene vlotheid aan elkaar, en schudde tussen elke voordracht schijnbaar achteloos de ene na de andere vermakelijke anekdote uit zijn mouw. Bovendien weet hij als de beste hoe je zo’n lange studiedag blijvend fris kunt houden. Hij inviteerde een operazangeres om tussen de bedrijven door het publiek te verblijden met romantische liederen, en op tijd en stond volgde een ademhalingsoefening, een gezamenlijke zangstonde, een opgelegd praatje met de buurvrouw/man of een groepsopdracht. Het perfecte tegengif voor een afternoon dip.

Maar de grootste pluim van de dag gaat ongetwijfeld naar psychiater Dirk De Wachter, auteur van ‘Borderline times’. De Vlaamse Nick Cave wist met zijn fijnzinnige humor moeiteloos het laatste halfuur vol te praten en de toehoorders te charmeren. Tussen zijn lezing door las hij teksten voor van Leonard Cohen (inclusief diepe basstem! – gesmacht en hilariteit in de zaal) en toonde hij werken van zijn favoriete schilders (Freud, Bacon en dies meer). Daarom, voor de afwezigen, at random een greep uit zijn discours (sommige teksten bij benadering):

‘The best thing to do with my talk is to forget it. I’m a psychiatrist, so I will say some crazy things. I’m sorry for that.’

‘Sometimes life is hard, even harsh. People don’t seem to know that life is not simply fantastic. From time to time it is just really shit. Carrying hard times together, is love.’

‘The things that are difficult are very often the things that are the most interesting.’

‘These days people think they can solve problems by splitting up. Strange.’

‘A lot of things you simply cannot ‘manage’. A lot of things are just good luck, or bad luck. Are just fate.’

‘A good couple can be sitting attached in silence together.’

[wzslider]