BOEKEN

02/04/2013 at 16:40

Het leven zoals het ruikt

Geuren

Philippe Claudel beschrijft in zijn nieuwste boek 63 geuren, gerangschikt van a tot z. Hij start met een die we allemaal kennen, minstens van vroeger: aarde. Waarna hij je meeneemt naar de indrukwekkendste geuren van zijn – of het – bestaan. Die van asfalt op een hete zomerdag, van drogisterijen waar de tijd bleef stilstaan, van gemeenschappelijke douches en muffe gymzalen. De sterke geur van verse mest en openbare toiletten. Of die van hooi, kelders, kerken en klaslokalen. Van geliefden die samen de nacht hebben doorgebracht, van slapende jonge kinderen, van de ouderdom, en de dood  ook. Claudel voert ons mee naar herinneringen aan zijn streek, zijn familie, zijn jeugdjaren. Waardoor je tegelijk je eigen leven induikt en geuren die je vergeten was, meteen weer ruikt. Prachtig geschreven, in korte hoofdstukken die losstaan van elkaar. Om te lezen en te herlezen.

Geuren van Philippe Claudel, De Bezige Bij, 18,90 euro.