Iconische Italiaanse tafelklok weer in productie

Weinig geluiden zijn zo herkenbaar als die van een ratelend infobord op de luchthaven, zoals dat al ongeveer vijftig jaar bestaat, met omklappende cijfers en letters. Erg functioneel, want je hoort meteen wanneer er wat verandert. Wel, het bedrijf dat die technologie uitvond en op punt zette, Solari, brengt nu Cifra 3 terug op de markt. En nieuw: vanaf nu is deze minimalistische klok ook beschikbaar in sober zwart.

Het moederbedrijf Solari Udine – uit het Noord-Italiaanse Udine –  is gespecialiseerd in public information, informatie op openbare plaatsen. Al bijna 300 jaar, in 1725 begonnen ze met de productie van torenklokken. Hun designer Gino Valle bedacht de split-flaps in 1965. Remigio Solari zette een en ander verder op punt en zo zag de Cifra 3 in 1966 definitief het licht. Het werd een succesnummer, de klok won de prestigieuze Compasso d’Oro, kwam terecht in de collectie van het Museum of Modern Art in New York (Moma) en het Science Museum in Londen. In de zeventiger jaren werd ze gekopieerd, door vooral Japanse bedrijven als Hitachi en Panasonic, vervelend, maar toch altijd een compliment ook.

Diezelfde Japanners luidden in de jaren tachtig de elektronische revolutie in, cijfers op klokken werden digitaal. Zo verdween op de duur ook deze Cifra 3. Al werd in het Moma ooit nog een release uitgebracht, maar daar keken de kenners en freaks op neer. Die freaks worden vanaf nu weer bediend, want het bedrijf heeft een aparte entiteit opgericht – Solari Lineadesign – om dit industriële designerfgoed nieuw leven in te blazen. Als eerste is deze iconische klok aan de beurt, met 48 split-flaps voor de uren en 120 voor de minuten. En ja, telkens een cijfer omklapt hoor je dat ook, zoals op een luchthaven, maar dan in een zeer, zeer stille variant.

De Solari Cifra 3 zal in een beperkt aantal zaken verkocht worden in het rood, wit, groen en nu ook voor het eerst in zwart. De cijfers blijven uiteraard een mooie, heldere Helvetica, nog leesbaar vanop 10 meter afstand. Elk toestel wordt met de hand geassembleerd. Fijn, die ambachtelijkheid. Al loopt de prijs wel fors op voor een klokje van maar 18 op 9,5 centimeter: rond de 900 euro naar verluidt. Echt voor freaks, dus.

 

Solari Airport ZNOR Solari Cifra 3 rood front ZNOR Solari Cifra 3 wit ZNOR Solari Cifra 3 zwart ZNOR

 

 

 


door